Onze klantenservice werkt tussen 8 juli en 23 augustus achter 'gesloten deuren'. Mailen kan doorlopend op [email protected]. Een terugbelverzoek kan er ook aangevraagd worden. Fijne vakantie en tot volgend schooljaar!

Diatekst 2.0: nanormering voor de b-stroom: aangepaste TBN-scores na kerstvakantie.

« Vorige pagina

Diatekst 2.0: nanormering voor de b-stroom/ het bso

Bijkomend onderzoek wijst uit dat een grote groep leerlingen uit de b-stroom lager scoort dan de huidige ondergrens van BLN 636 voor het secundair onderwijs. Daardoor was het voor een groep leerlingen niet mogelijk om een exacte BLN-score te bepalen en kwamen ze uit op een BLN-score van 636.
In het eerste weekend van de kerstvakantie voeren wij voor deze doelgroep een aanpassing door. Concreet houdt die in dat de ondergrens wordt verlaagd naar BLN 400 als startpunt voor de b-stroom. De scores van de leerlingen uit de b-stroom die tot nu toe behaald zijn in dit schooljaar zullen worden herberekend zodat er lagere scores gegeven zullen worden. Voor de b-stroom/ het bso voorzien we ook een aangepaste grafiek die start van kleurenzone lichtgrijs t/m roze. 
De aanpassingen hebben geen gevolgen voor het interpreteren van de resultaten bij heroriëntering van a- naar b-stroom en omgekeerd. De BLN-scores zijn immers absoluut en onderwijsniveauoverstijgend. Wel adviseren we je om na de kerstvakantie de aangepaste scores te bekijken zodat je jouw leerlingen goed kunt opvolgen en voorzien van de juiste begeleiding. 

Voor de a-stroom verandert er niets

Met deze aanpassing is het mogelijk om de ontwikkeling van leerlingen uit de b-stroom nog accurater op te volgen. In Diaplus Tekstenlab zal ook aangepast lees- en oefenmateriaal te vinden zijn op deze lagere leesniveaus (kleurenzones lichtgrijs, lichtbruin en lila). We blijven aan een uitbreiding van dit materiaal werken zodat ook deze leerlingen kwalitatief opvolgmateriaal aangeboden krijgen om hen gericht te helpen groeien.

Meer weten? Maak kennis met Diaplus Tekstenlab en woon een webinar bij.