Onze klantenservice werkt tussen 8 juli en 23 augustus achter 'gesloten deuren'. Mailen kan doorlopend op [email protected]. Een terugbelverzoek kan er ook aangevraagd worden. Fijne vakantie en tot volgend schooljaar!

NIEUW: score voor basisgeletterdheid 'lezen' (ET BG 2.1) bij Diatekst!

« Vorige pagina

Nieuwe score basisgeletterdheid

 

Wist je dat de eindtermen basisgeletterdheid (BG) door elke individuele leerling moeten worden bereikt op het einde van de eerste graad, zowel in de A-stroom als in de B-stroom?
Hoe meet jij de basisgeletterdheid voor lezen van de leerlingen op jouw school? Vanaf september 2022 voorziet DiaBe BV bij Diatekst, de toets voor tekstbegrip, een nieuwe extra score voor BG lezen:De troeven/ Zet in op groot gebruiksgemak:

 • Toets de algemene leesvaardigheid en basisgeletterdheid met slechts één genormeerde, gestandaardiseerde en gevalideerde toets.
 • Met toegespitst aanvullend materiaal in Diaplus Tekstenlab.
 • Beschikbaar voor het eerste en tweede jaar secundair onderwijs A- en B-stroom.

 

Welke scores krijg je vanaf volgend schooljaar?

 • Zet de diagnostiek van Diatekst, de Diatoets voor begrijpend lezen, in als onderdeel van je bredere evaluatie:
 • Volg de groei van je leerlingen in hun algemene leesvaardigheid op met de vaardigheidsscores.
 • Achterhaal waar hun groeikansen liggen met de domeinscores.
 • Vergelijk hoe zij scoren ten opzichte van hun Vlaamse medeleerlingen met de percentielscores.
 • NIEUW: Ga na of je leerlingen basisgeletterd zijn voor leesvaardigheid met de score basisgeletterdheid.

ET BG 2.1: De leerling haalt het onderwerp en relevante informatie uit geschreven niet-fictionele teksten in functie van doelgerichte informatieverwerking en communicatie.

Wat meet je met de score BG?

 • Kunnen je leerlingen het onderwerp en relevante informatie uit een leestekst halen?
 • De leesteksten hebben een lage informatiedichtheid, een concrete en herkenbare inhoud en structuur, grote samenhang en bevatten voornamelijk Standaardnederlands, frequente woorden en eenvoudig figuurlijk taalgebruik.
 • De leesteksten zijn voornamelijk informatief en relevant, zowel voor het functioneren van de leerlingen in de maatschappij als voor hun schoolsucces.
 • De opdrachten bij de leesteksten zijn functioneel en helpen leerlingen hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid te verhogen.

Wat na het toetsen?

Help je leerlingen basisgeletterd te worden!

Met de nieuwe score voor basisgeletterdheid kun je bepalen welke leerlingen nog meer hulp nodig hebben om deze doelen te bereiken. Met Diaplus Tekstenlab selecteer je eenvoudig oefenmateriaal op het niveau van iedere leerling, waarmee je klassikaal aan de slag kunt. Gebruik de handige filter voor basisgeletterdheid om thema’s te selecteren waarmee je in de klas op verschillende niveaus kunt oefenen. Iedere leerling leest en oefent op zijn eigen niveau en blijft zo gemotiveerd én uitgedaagd. Zo kunnen ze maximaal groeien in hun leesvaardigheid én de basisgeletterdheid.

 

Wil je meer te weten komen over DiaBe BV en ons aanbod?

In een persoonlijke, online productpresentatie met jou en je team overlopen we met plezier ons Dia-leerlingvolgsysteem en beantwoorden we al jouw vragen. Je kan nu je persoonlijke productpresentatie plannen door een e-mail te sturen naar de klantendienst ([email protected]).

Met enthousiaste groet

Het DiaBe-team