Basisonderwijs

Dia-groeiwijzer

De Dia-groeiwijzer is een online omgeving voor leerkrachten, waarin alle toetsresultaten voor begrijpend lezen worden gerapporteerd (de rekentoets is nog in ontwikkeling). De resultaten worden weergegeven op leerling-, klas- en schoolniveau en vormen de start voor maatwerk en opbrengstgericht werken. De ontwikkeling van leerlingen wordt, door middel van kleurcoderingen, weergegeven in referentieniveaus. De referentieniveaus lopen door tot in het secundair onderwijs. Daarbij wordt aangegeven welk niveau de leerling voor welk onderwijstype nodig heeft.

Groeiwijzer2020 transparant.png

De teksten uit onze teksten- en oefeningenbank zijn ingedeeld in dezelfde referentiekleuren. Zo kunt u eenvoudig een tekst uitzoeken op het niveau van de leerling. Door teksten op een steeds hoger niveau te kiezen, kunt u gericht werken aan begrijpend lezen en de uitbreiding van de woordenschat.

Yuri 1.png

 

Yuri (10) rekent goed, maar heeft moeite met begrijpend lezen. Begin leerjaar 4 heeft Yuri voor begrijpend lezen een Begrijpend Leesniveau (BLN) van 25. In de grafiek ziet u dat dit onder de streefscore (het gele blokje) is.

Yuri 2.png

 

De leerkracht, Yuri en zijn ouders spreken af dat hij gaat oefenen met begrijpend lezen. Het diagnostische profiel geeft aan dat Yuri een ‘compenserende lezer’ is. Hij begrijpt een tekst in zijn geheel voldoende, wat blijkt uit de deelscore macro. De zwakkere scores voor micro en meso wijzen op problemen met respectievelijk woord- en zinsbegrip. Dat gaat hij de komende tijd oefenen met teksten op zijn niveau (Naar 1F paars). Na drie maanden zijn de micro- en mesoscores beter, ook al is de streefscore nog niet gehaald. Yuri mag nu wel met moeilijker teksten gaan oefenen (Naar 1F blauw). Aan het eind van leerjaar 4 is hij goed vooruitgegaan. Alle deelscores zijn goed. En met een BLN van 44 scoort hij zelfs hoger dan de streefscore in het blauwe gebied.

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de laatste ontwikkelingen op gebied van online toetsen.

Wil je ons volgen?