In Dia-groeiwijzer, een online platform, zie je in een oogopslag hoever jouw leerlingen zijn met de beheersingsniveaus op de ontwikkelschaal voor taal en rekenen. De resultaten worden heel inzichtelijk door middel van kleurencodering weergegeven. De rapportages worden getoond op leerling-, klas- en schoolniveau en vormen de start voor maatwerk en opbrengstgericht werken. De ontwikkelschaal loopt door tot begin derde graad van het secundair onderwijs. Daarbij wordt aangegeven welk niveau de leerling voor welk onderwijstype nodig heeft.
Dankzij deze doorlopende ontwikkelschaal breng je leerwinst mooi in beeld. Daarnaast worden sterke en groeipunten van leerlingen automatisch geanalyseerd in scoreprofielen. Zo wordt een handelingsperspectief geboden.
De groeigrafiek laat zien hoever de leerling is met de referentieniveaus en hoe de ontwikkeling verloopt ten opzichte van de streefscores.
In het klasoverzicht staan alle belangrijke toetsresultaten bij elkaar: de kleurniveaus, de behaalde beheersingniveaus en de percentielscores.
De staafdiagrammen laten zien waar de school staat ten opzichte van de landelijke percentielen.
De tekstniveaus in Diaplus Tekstenlab zijn ingedeeld volgens dezelfde kleuren. Zo kun je teksten kiezen die aansluiten op het leesniveau van de leerlingen. Door de teksten -en dat kan binnen thema's- op te laten lopen in moeilijkheidsniveau help je leerlingen op natuurlijke wijze groeien in hun leesvaardigheid en woordenschat. Bij elke tekst wordt motiverend en afwisselend verwerkingsmateriaal geleverd.
Meer over Diaplus Tekstenlab? Ga naar onze website.
Yuri (10) rekent goed, maar heeft moeite met begrijpend lezen. Begin leerjaar 4 heeft Yuri voor tekstbegrip een Tekstbegripniveau (TBN) van 25. In de grafiek zie je dat dit onder de streefscore (het grijze blokje) is.
De leerkracht, Yuri en zijn ouders spreken af dat hij gaat oefenen met begrijpend lezen. Het diagnostische profiel geeft aan dat Yuri een ‘compenserende lezer’ is. Hij begrijpt een tekst in zijn geheel voldoende, wat blijkt uit de deelscore macro. De zwakkere scores voor micro en meso wijzen op problemen met respectievelijk woord- en zinsbegrip. Dat gaat hij de komende tijd oefenen met teksten op zijn niveau (Naar 1F paars). Na drie maanden zijn de micro- en mesoscores beter, ook al is de streefscore nog niet gehaald. Yuri mag nu wel met moeilijker teksten gaan oefenen (Naar 1F blauw). Aan het eind van leerjaar 4 is hij goed vooruitgegaan. Alle deelscores zijn goed. En met een TBN van 710 scoort hij zelfs hoger dan de streefscore in het blauwe gebied.
Benieuwd naar de voordelen van ons leerlingvolgsysteem (LVS) en onze leermiddelen? Wij komen graag bij je langs voor een vrijblijvende productpresentatie. Bel ons of vul het formulier hiernaast in. Wij maken dan graag een (online) afspraak.
Bedankt! We nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Neem contact op met onze helpdesk:
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 - 12.00 uur.
Of stuur ons een e-mail op: welkom@diabe.be