Een goede taalvaardigheid in het Nederlands is essentieel voor een succesvolle schoolcarrière van jouw leerlingen. Met onze toetsen krijg je inzicht in de ontwikkeling van jouw leerlingen op het gebied van tekstbegrip (lezen en luisteren), woordenschat en taalsystematiek. Voor Nederlands SO zijn er de volgende deeltoetsen:
Met behulp van de nulmeting in leerjaar 1 weet je precies op welk niveau jouw leerlingen het SO instromen. Met de volgmetingen aan het einde van leerjaar 1, 2, 3 en 4 breng je vervolgens de ontwikkeling van je leerlingen en de opbrengsten van je onderwijs in kaart.
De resultaten in de volgmetingen bieden waardevolle informatie om het volgende schooljaar meteen gericht aan de slag te gaan en hen te laten groeien. De eindmetingen in leerjaar 4 zijn zo het startpunt in de derde graad SO.
Er zijn aparte toetsen voor de a- en b-stroom in de eerste graad en de verschillende onderwijsprofielen in de bovenbouw ontwikkeld.
Met Diatekst kun je het begrijpend leesniveau van jouw leerlingen meten en diagnosticeren. Diatekst bestaat uit leestoetsen met meerkeuzevragen bij teksten die representatief zijn voor het soort teksten dat leerlingen op school te lezen krijgen. De begrijpelijke vragen meten verschillende aspecten van tekstbegrip, van woordniveau tot globaal tekstniveau. Achter de schermen worden teksten gekozen die passen bij het niveau van de leerling. Door deze adaptieve werkwijze blijven leerlingen gemotiveerd en presteren ze optimaal.
De uitslag van de toets geeft aan hoever een leerling is ten opzichte van de referentieniveaus voor lezen. Leerlingen die lager scoren dan gemiddeld krijgen bovendien een indicatie van het type lezer dat ze zijn op basis van een analyse van hun scoreprofiel:
Deze indeling in lezerstypen bij zwakke lezers biedt houvast om leerlingen gericht verder te helpen, in de klas of via remedial teaching. Bij uitstek kun je hiervoor Diaplus Tekstenlab inzetten, teksten met werkmateriaal in aansluiting op de toetsresultaten.
Met Diawoord toets je de woordkennis van jouw leerlingen. Dit geeft je extra informatie die de diagnose van Diatekst bevestigt en versterkt. Een goede woordenschat is belangrijk voor het begrijpen van teksten. Vooral het leren van schooltaalwoorden is essentieel, zoals voegwoorden, vakbegrippen en abstracte begrippen als ‘functie’, ‘gevolg’ en ‘afleiden’. Bij Diawoord krijgen leerlingen ongeveer 50 woorden aangeboden in zinnen met minimale context. De vragen worden gesteld in meerkeuzevorm.
Met Diaspel toets je de taalverzorging van leerlingen: grammatica, interpunctie en spelling. De toets is onderverdeeld in woordspelling, werkwoordspelling en (grammaticale) begrippen. Woordspelling wordt onder andere getoetst met een digitaal dictee.
Met Diafoon breng je het luistervaardigheidsniveau van jouw leerlingen in kaart. De luistertoetsen zijn een aanvulling op de leestoetsen. De leerlingen luisteren naar een aantal korte informatieve teksten en beantwoorden twee tot vier meerkeuzevragen. In combinatie met andere toetsen leveren de scores aanvullende informatie op. Diafoon is uitermate interessant voor specifieke doelgroepen als dyslectici en anderstalige leerlingen.
Diafoon werd al enkele jaren geleden volledig aangepast aan het Vlaamse onderwijs en is bij de reguliere toetsen voorzien van een Vlaamse spreker.
Benieuwd naar de voordelen van ons leerlingvolgsysteem (LVS)? Wij maken graag een vrijblijvende (online) productpresentatie. Bel ons of vul het formulier hiernaast in. Wij maken dan graag een afspraak.
Bedankt! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Neem contact op met onze helpdesk:
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 - 12.00 uur.
Of stuur ons een e-mail op: welkom@diabe.be